söndag 25 augusti 2013

Staden Äter

För några veckor sedan befann jag mig på en konferensanläggning några mil utanför Paris tillsammans med unga människor från hela Europa. Alla hade någon form av anknytning till den logistikkedja som försörjer städer med livsmedel, men våra bakgrunder var oerhört varierande och jag har aldrig varit med om något som varit så utvecklande.

Orsaken till vår vistelse var ett projekt som heter Eating City, skapat av Risteco, ett icke vinstdrivande samfund som arbetar med hållbar publik catering. Tillsammans skulle vi skriva ett kort och lättbegripligt manifest/deklaration som ringar in de viktigaste utmaningarna som vi möter i kampen för hållbar livsmedelsförsörjning till städer.

Som alltid finns det ett problem med att göra saker enkelt och generellt, och det är att allting blir vagt och tandlöst. Jag personligen känner att denna deklaration, som är tänkt att användas som ett påverkansdokument på makthavare, lider av just detta. Naturligtvis är det svårt att komma ifrån det när man ska ta hänsyn till hela EU samt en mängd starka viljor, samtidigt som det ska vara lättläst och lättbegripligt.  

 Läs gärna och kom med era åsikter om vad vi kommit fram till!
Deklarationen
Mer information om veckan

Jag skriver under den färdiga deklarationen, foto taget av Anna Grosmanova

 

tisdag 6 augusti 2013

Biodynamisk odling, en kvarnstein(er) runt halsen på utvecklingen.


 

Rudolf Steiner, grundare av den biodynamiska odlingen och den antroposofiska läran.
 
Mannen på bilden är antagligen ansvarig för minst ett sprängt bodkärl i min hjärna.
 
I Sverige manifesterar den här mannens galenskap sig framförallt i den lilla orten Järna, känd för sina "mystiska" epedemier av polio, röda hund och mässlingen. (Obs, de är inte alls mystiska, eftersom antroposofer inte tror på vaccin).
 
Järna är också känt för sitt mysiga, miljövänliga, retrodesignade Saltå Kvarn. Ett företag miljömedvetna bloggare älskar att kopplas ihop med. Det får de väl göra om de vill, men jag tänkte ägna den här miljömedvetna bloggen till att förklara varför jag tror att Saltå Kvarn och biodynamisk odling i allmänhet är en black om foten för utvecklingen av verkligt miljövänlig odling.
 
Anledning:
De är ett jävla hittepå. Inte allting de sysslar med såklart, men biodynamiska preparat är
exakt lika vetenskapligt bevisat som homeopati. Att ge hittepågrejer lika värde som de metoder som bevisligen fungerar sänker värdet för de fungerande metoderna. Om du säger "Du borde vårda bördigheten i jorden. Det gör du genom att odla vallar (korrekt), lämna halmen (korrekt), och gräva ner kohorn fyllda med nässlor (hittepå)" så sänker du trovärdigheten för de fungerande metoderna. Folk kommer att blanda ihop detta trams med det verkliga hållbara metoderna och avfärda alltihop.

Så snälla. Sluta förstöra, vi försöker fixa grejer här.

Summary:
Biodynamic agriculture reduce the credability for organic/substaiable agriculture by using non scientificly proved methods and treat them with the same value as the methods who acctually works. This makes ordinary people refuse good methods because they mix them up with the mumbo-jumbo used by biodynamic farmers.    


torsdag 1 augusti 2013

LCHF - En bra diet om man vill bli sjuk och kanske dö

Det första jag vill nämna i mitt inlägg om LCHF är att jag är medveten om att det här är ett väldigt känsligt ämne för många. Skriver man överhuvudtaget något nedvärderande om den kultur och fanatism som LcHF just nu innebär kan man ofta räkna med att bli nedbombad med arga anhängares känsloargument och angrepp.

Så var ska man börja då? Vi kan börja med den historiska anknytningen som LCHF-frälsta tycker om att berätta för oinvigda, tråkmånsar, och nej-sägare. Den tar sin plats för väldigt länge sedan, under jägarstenåldern, då människans kost bestod av kött, bär och nötter. Det låter ju ursprungligt och bra. Men om man tänker efter redan här, hur såg världen ut då? Jo, det fanns tillräckligt med kött för alla, eftersom den mänskliga befolkningen inte hade tagit över än, medellivslängden låg någonstans runt 30 (här kan jag erkänna att jag gissar, men det var nog inte många som levde längre än så), Man levde ett fritt liv utomhus, med risk för att bli mat för rovdjur, eller falla offer för rivaliserande stammar eller så småningom primitiva religösa ritualer.

Vad hände sen då? Man började bruka jorden, mer mat kunde fås fram på samma ställe och man blev bofast. Kolhydratkonsumtionen steg. Människan utvecklades och behövde så småningom inte lägga all sin vakna tid på att skaffa fram livsmedel för att överleva dagen. Detta medförde att fler människor kunde leva på samma ställe och dessutom  vara bofasta. Det här är det första steget som LCHF-anhängare brukar klanka ner på. Hade vi bara fortsatt med att bara äta animalier och kanske lite nötter och eventuellt lite bär hade folk mått bättre. Fast å andra sidan hade vi bara haft några hundra tusen människor på jorden, och samhället hade sannolikt inte ens varit i närheten av så utvecklat som det är idag.

Nästa steg som LCHF-arna brukar nämna är industrialiseringen, "då vitt mjöl och socker började massproduceras, och sedan har det varit nerförsbacke därifrån".

Så att: LCHF går ut på att äta "ursprungligt, det vi var designade för, och inte en massa konstiga tillsatser". Och detta har vridits upp till att gå på högvarv i princip överallt. Det som är sämst med LCHF är att dieten inte är speciellt vetenskapligt underbyggd överhuvudtaget. Det är ett fåtal forskare och läkare som stöder dieten, medan fler är mot den, eftersom den är så extrem. I dagens DN (1/8) Kan vi läsa en debattartikel som behandlar just detta. Faktum är att sjukdomar som beror på intag av mycket ffetter och hög andel mättat fett har ökat bland unga de senste tio åren. Mer finns att läsa i artikeln.

En annan sak som är ordentligt dålig med LCHF är dietens enorma miljöpåverkan. Det är idag mer eller mindre allmänvetande att animalier såsom kött och mjölk är en större belastning för miljön än vegetabilier. Om man äter normalt och balanserat med lite av varje blir miljöpåverkan därför mycket mindre än om man skulle äta LCHF.

För att avsluta vill jag ge ett exempel på vad som kan hända om man äter LCHF. En person som följde dieten gick visserligen ner i vikt, och kände sig frisk, men drabbades samtidigt av kronisk gallblåseinflammation. (Påminnelse: Gallan utsöndrar gallsalter som behövs för att bryta ned fett). Den här personen var dock övertygad om att hens diet inte hade något att göra med den dagliga värk i buken hen fick dras med, medan det är kristallklart för en annan.

TL:DR? --> LCHF är dumt och man blir sjuk av det, ät varierat istället.

MVH/ Ida Pettersson